Το μήνυμα της Πρόληψης για την 26η Ιουνίου 2023 -Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών-

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης (ΠΔΦΠ) συνιστά μία μορφή σύνδεσης φορέων που αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Ελλάδα και Κύπρο. Είναι ένα από τα μακροβιότερα επιστημονικά δίκτυα στον τομέα των εξαρτήσεων  καθώς μετρά ήδη 29 χρόνια ζωής και συμμετέχουν σε αυτό όλοι σχεδόν οι εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης στην Ελλάδα και την Κύπρο (Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της χώρας, το Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, το Δίκτυο Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, εθελοντικοί φορείς όπως η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», το ΚΕΝΘΕΑ Κύπρου κ.ά.). Το ΠΔΦΠ ξεκίνησε από την ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν στο όραμα  μιας συνεργατικής ανάπτυξης της Υπόθεσης της Πρόληψης στη χώρα μας και έγινε ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής Δικτύωσης. Ο σκοπός του Δικτύου είναι Επιστημονικός, Συνεργατικός και Υποστηρικτικός, η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας για τον αρτιότερο σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση των προγραμμάτων πρόληψης.

Στα πλαίσια της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης που συνδιοργάνωσε το ΠΔΦΠ με το Κέντρο Πρόληψης Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας «ΔΗ.ΜΟ.Π. – Νίκος Μώρος», τον Οκτώβριο 2022, στην Πλακάδα τ’ Άγιου, στην Κέρκυρα, δημιουργήθηκε η δράση FLASH MOB, σε συνεργασία με το ΔΙΑΥΛΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ και με την τοπική κοινότητα της Κέρκυρας,  με έκβαση ένα βίντεο με Κοινωνικό μήνυμα για την πρόληψη των εξαρτήσεων «ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ». Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν η δημιουργία ενός spot των 20’’ με στόχο να  προβληθεί από όλα τα τηλεοπτικά μέσα την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023.  Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι  «Η Συλλογικότητα ως απάντηση στη Μοναξιά, η Δημιουργία ως απάντηση στην Απάθεια, η Ελευθερία ως απάντηση στην Εξάρτηση».  

Το βίντεο επιμελήθηκαν οι Ρίσα Πρωτοψάλτη, Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΗΞΙΣ» Δήμων Αγ. Βαρβάρα-Αιγάλεω-Χαϊδάρι, η Εριάννα Φιλιππίδη, Κέντρο Πρόληψης Φωκίδας «Διαδρομή», Π.Ε. Φωκίδας, Kων/ντίνα Αποστολοπούλου, Κέντρο Πρόληψης Δ. Παπάγου, Χολαργού, Αγίας Παρασκευής «ΑΡΓΩ», Βακαλοπούλου Αναστασία, Κέντρο Πρόληψης «ΙΡΙΔΑ» Δ. Νέας Ιωνίας, Χρυσάνθη Κολύβα,  Κέντρο Πρόληψης N. Θεσσαλονίκης «ΠΥΞΙΔΑ» (Δήμος Νεάπολης – Συκεών). *Η μουσική επένδυση του spot που χρησιμοποιήθηκε είναι από https://www.bensound.com