Πρόσκληση συμμετοχής στο βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες με θέμα: «Ο δρόμος της αυτογνωσίας» στο Κιλκίς

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ”, που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, πρόκειται να υλοποιήσει βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες με τίτλο «Ο δρόμος της αυτογνωσίας». Το εργαστήριο απευθύνεται σε κάθε ενήλικα που ενδιαφέρεται να διερευνήσει θέματα όπως: ο ρόλος των προγόνων μας στο παρόν, η διάσταση του χρόνου και πως επηρεάζει την αίσθηση του εαυτού μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, ο ρόλος των συναισθημάτων στην επικοινωνία, ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και πώς μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την πραγματικότητα. Το εργαστήριο βασίζεται στην ομαδοσυνεργατική και βιωματική μέθοδο και δίνεται η ευκαιρία στους/-στις συμμετέχοντες/-ουσες να κάνουν νέες γνωριμίες και να μοιραστούν σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες. Στόχος είναι να κατανοήσουν τι συμβαίνει στον ανθρώπινο νου, πώς οι άνθρωποι σκέφτονται, πώς θυμούνται, πώς νιώθουν, αν αυτό που αντιλαμβάνονται με τις αισθήσεις τους είναι πραγματικό και πώς μπορούν να μεταβάλλουν τις συνήθειες και τον τρόπο αλληλεπίδρασης τους με το περιβάλλον και τους άλλους.

Το βιωματικό εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 7 δίωρες συναντήσεις (1 φορά την εβδομάδα) και συγκεκριμένα στις 3, 10, 17, 24 Φεβρουαρίου και 10, 17 & 24 Μαρτίου 2025, ημέρα Δευτέρα και ώρες 18:00-20:00. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης (Ελ. Βενιζέλου 88, Κιλκίς). Συντονίστρια είναι η κα. Έφη Τζούρα, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Μετά τη δήλωση συμμετοχής, θα ακολουθήσει επικοινωνία για την παροχή βασικών πληροφοριών.

Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ

Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών Γυμνασίων και Λυκείων για τη σχολική χρονιά 2024-2025

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ», που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, στα πλαίσια της συνεργασίας του με τις τοπικές σχολικές κοινότητες και προσπαθώντας να ανταποκριθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά στα αιτήματα που αφορούν την ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, σχεδιάζει να υλοποιήσει την τρέχουσα σχολική χρονιά, επιμόρφωση με θέμα: «Εξαρτήσεις και πρόληψη».

Η επιμόρφωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων και έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους, τόσο σε θέματα που αφορούν τις εξαρτήσεις (είδη, μορφές, αιτίες) όσο και σε θέματα πρόληψης στην εφηβική ηλικία (χαρακτηριστικά εφηβείας, προστατευτικοί παράγοντες και παράγοντες κινδύνου, πρόληψη στη σχολική κοινότητα). Βασίζεται στο βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης, είναι διάρκειας δύο ωρών και πραγματοποιείται δια ζώσης, είτε στο χώρο του σχολείου, είτε στο χώρο του «ΝΗΡΕΑ». Υπεύθυνη της επιμόρφωσης είναι η κα. Έφη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης.

Όποια σχολική μονάδα ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί να απευθύνεται στο Κέντρο Πρόληψης είτε τηλεφωνικά (23410 75311 Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 -14:00) είτε ηλεκτρονικά (nireas@kpnireas.gr) για να ορίζονται από κοινού οι ώρες και οι μέρες υλοποίησης του σεμιναρίου. Η επιμόρφωση θα υλοποιείται το διάστημα Φεβρουάριος – Ιούνιος 2025.

Ολοκλήρωση του σεμιναρίου: “Εφηβεία: τα πολλαπλά της πρόσωπα” για γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας στο Κιλκίς

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2024 στο Κιλκίς το βιωματικό σεμινάριο για γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας με τίτλο: “Εφηβεία: τα πολλαπλά της πρόσωπα”, διάρκειας 22 ωρών. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 13 γονείς. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η υποστήριξη του γονεϊκού ρόλου των συμμετεχόντων/-ουσών και η ενίσχυση των γονεϊκών δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών και γενικότερα στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκε η ομάδα είχαν να κάνουν με τις αλλαγές και τις ανάγκες των παιδιών κατά τη διάρκεια της εφηβείας, την αποδοχή και την κατανόηση, τα χαρακτηριστικά της λειτουργικής οικογένειας, τις αξίες, την οριοθέτηση, τη λειτουργική επικοινωνία, την διαχείριση των συγκρούσεων, την αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την σεξουαλική αγωγή και την πρόληψη ριψοκίνδυνων και εξαρτητικών συμπεριφορών κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Στην τελευταία μας συνάντηση, αναστοχαστήκαμε πάνω σε αυτή την εμπειρία που μοιραστήκαμε όλες μαζί. Τα μέλη της ομάδας ανέφεραν: “πήρα μεγάλη δύναμη”, “τελικά είναι κοινά τα θέματα που μας απασχολούν και είναι βοηθητικό να βλέπεις ότι κι άλλοι άνθρωποι έχουν τα ίδια θέματα με τα δικά σου”, “η εφηβεία είναι μια φάση με ημερομηνία λήξης, δεν κρατάει για πάντα”, “το μοίρασμα εμπειριών με βοήθησε να αποβάλλω σε μεγάλο βαθμό το άγχος μου, την πίεση και τους φόβους που έχω σαν μητέρα”, “το ειλικρινές μοίρασμα χωρίς κριτική με βοήθησε πάρα πολύ”, “είχα μάθει να εξουσιάζω το παιδί μου και νόμιζα ότι τα ξέρω όλα, τώρα νιώθω πιο απελευθερωμένη”, “η ομάδα με βοήθησε να κατανοήσω περισσότερο την εφηβεία και αυτό με βοήθησε στο να είμαι πιο ήρεμη”, “πέρασα πολύ ωραία”, “με έχετε βοηθήσει όλες για να γίνω καλύτερη”.
Επιπλέον, φτιάξαμε τις “βαλίτσες” μας και μιλήσαμε για αυτά που αποκομίσαμε από το σεμινάριο και κρατάμε ως χρήσιμα και βοηθητικά για τη συνέχεια του ταξιδιού μας στη ζωή αλλά και για αυτά που αφήνουμε έξω από τις βαλίτσες μας, που μας είναι άχρηστα και μας βαραίνουν.
Ως χρήσιμα λοιπόν τα μέλη της ομάδας ανέφεραν ότι βάζουν μέσα στη βαλίτσα τους: υπομονή, κατανόηση της εφηβείας και των συμπεριφορών των παιδιών, υποχωρητικότητα, εμπιστοσύνη και παράλληλα ελευθερία, αγάπη, όρια με συνέπειες και όχι με τιμωρία, να αφουγκράζομαι, ηρεμία, ενσυναίσθηση, σεβασμός, απενοχοποίηση, μοίρασμα, επιλέγω τη μάχη που δίνω, αποδοχή, φροντίδα και των άλλων και του εαυτού μας, ειλικρίνεια, χιούμορ, ενσυναίσθηση, επικοινωνία, διάλογος, ενθάρρυνση, δεν παίρνω προσωπικά τις αντιδράσεις του παιδιού.
Ως μη βοηθητικά τα μέλη της ομάδας ανέφεραν ότι αφήνουν έξω από την βαλίτσα τους: το θυμό, τα νεύρα, τους φόβους, την ανησυχία, την πίεση, το άγχος, τις ενοχές, την ανασφάλεια, την υπερ-ανάλυση, τον έλεγχο, την υπερ-προστατευτικότητα, τις υψηλές προσδοκίες από το παιδί μου,  την ένταση, τις φωνές, τις ταμπέλες, τις προσωπικές δικές μου επιδιώξεις, τις συγκρούσεις, την αντιπαλότητα, την αντίδραση, την αίσθηση εξουσίας, τις τιμωρίες,
Από τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης φάνηκε ότι όλες οι συμμετέχουσες βρήκαν το σεμινάριο πάρα πολύ ικανοποιητικό, οι προσδοκίες τους ικανοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις τους σχετικά με το γονεϊκό ρόλο σε πολύ μεγάλο βαθμό, ήταν πάρα πολύ χρήσιμο για την ενίσχυση του γονεϊκού τους ρόλου και βοήθησε πολύ στη βελτίωση της θετικής αλληλεπίδρασής τους με τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Ομιλία-συζήτηση για γονείς στον Ευρωπό

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 και ώρες 18:00 –20:00 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ευρωπού ανοιχτή ομιλία-συζήτηση για γονείς με θέμα: «Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς των εφήβων». εισηγήτρια ήταν η κα Έφη Τζούρα, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης “ΝΗΡΕΑΣ”. Η συγκεκριμένη παρέμβαση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου -Λυκείου Ευρωπού και με τη Διεύθυνση του Γυμνασίου Ευρωπού.