Επίσκεψη ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού στο Κ.Π. “ΝΗΡΕΑΣ”

Με αφορμή εργαστήρι δεξιοτήτων με θέμα τη διαφορετικότητα τα τμήματα ΣΤ1 και ΣΤ2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς επισκέφθηκαν το χώρο του Κ.Π. “ΝΗΡΕΑΣ” την Τρίτη 17 και την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 αντίστοιχα. Υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι διάρκειας 90 λεπτών με στόχο να ανακαλύψουν τα παιδιά κομμάτια του εαυτού τους που τα κάνουν διαφορετικά, αλλά και μοναδικά από άλλους ανθρώπους και πώς αυτά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και με σεβασμό μέσα σε μια ομάδα.

smart

Πρόσκληση στην εκδήλωση Σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων των παιδιών μας

Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων 9ου, Μ. Βρύσης, Π. Αγιονερίου, Ειδικού σχολείου, 1ου, 30υ Γυμνασίου Κιλκίς και 1ου Λυκείου Κιλκίς διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: “Σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων των παιδιών μας (διαδίκτυο, gaming, μέσα κοινωνικής δικτύωσης): σκέψεις, προβληματισμοί,προτάσεις”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, στις 17:30. Εισηγήτριες είναι από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ” η κα Έφη Τζούρα, ψυχίατρος, οικογενειακή θεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη και από το Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων από την Παθολογική Χρήση του Διαδικτύου Π.Ε. Θεσσαλονίκης “ΙΑΝΟΣ” η κα Γεωργία Ζιούτα και η κα Χριστίνα Μπαλογιάννη, ψυχολόγοι στη Μονάδα Παθολογικής Χρήσης του Διαδικτύου Ψ.Ν.Θ. Η εκδήλωση είναι δωρεάν.

Πρόσκληση στην ομιλία για γονείς: Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς διοργανώνει ομιλία για γονείς με θέμα: “Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 18:00. Ομιλήτριες είναι από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ”, η κα Έφη Τζούρα, ψυχίατρος, οικογενειακή θεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη και από την 1η ΤΟΜΥ Κιλκίς, η κα Κατερίνα Ρούπελη, κοινωνική λειτουργός.

Πρόσκληση συμμετοχής στο βιωματικό σεμινάριο για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας στο Κιλκίς

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» διοργανώνει σεμινάριο για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας μαζί τα όρια». Το σεμινάριο διάρκειας 18 ωρών απευθύνεται σε γονείς/κηδεμόνες/φροντιστές (ανεξαρτήτου φύλου, κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης, εργασιακής κατάστασης, εθνικότητας κ.ά.) που μεγαλώνουν παιδιά ηλικίας 6-11 χρονών και είναι κάτοικοι Δήμου Κιλκίς.

Σκοπός της παρέμβασης είναι οι γονείς να υποστηριχθούν στο ρόλο τους, ενισχύοντας τις δεξιότητες τους που σχετίζονται με την εκπλήρωση του γονεϊκού τους ρόλου. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται 1 φορά την εβδομάδα στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης (Ελευθερίου Βενιζέλου 88) στο Κιλκίς και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, ώρες 18:00-20:00. Ξεκινούν στις 6 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται στις 3 Απριλίου 2023.

Το σεμινάριο βασίζεται στην βιωματική ομαδική εκπαίδευση και δίνει τη δυνατότητα στους γονείς: α) να αναγνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους οι δικές τους συμπεριφορές και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους επηρεάζουν την ανάπτυξη των τελευταίων, β) να μάθουν να χρησιμοποιούν κατάλληλες πρακτικές διαπαιδαγώγησης που αφορούν την πειθαρχία, οριοθέτηση, επίβλεψη και διαχείριση ενοχλητικών συμπεριφορών των παιδιών, γ) να αυξήσουν τη θετική αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους και δ) να μάθουν να είναι υπεύθυνοι και να αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους, επιδεικνύοντας θετική/σωστή συμπεριφορά και αξίες. Στους γονείς που θα συμμετέχουν θα δοθεί υποστηρικτικό υλικό. Τα σεμινάρια είναι δωρεάν. Συντονίστρια είναι η κα Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης.

Οι γονείς για να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα έως τις 27 Ιανουαρίου 2023. Μετά τη δήλωση συμμετοχής, θα επικοινωνούμε μαζί τους για παροχή βασικών πληροφοριών, σχετικά με το πρόγραμμα των συναντήσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Απολογισμός ενδοσχολικών επιμορφώσεων σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» στα πλαίσια της συνεργασίας του με τις τοπικές σχολικές κοινότητες και προσπαθώντας να ανταποκριθεί εγκαίρως κι αποτελεσματικά στα  αιτήματα που αφορούν την ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά, βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον».

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων κι έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους για την έννοια του συμπεριληπτικού σχολείου και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία του. Βασίζεται στο βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης, έχει διάρκεια δυο ώρες και πραγματοποιείται δια ζώσης στο χώρο του σχολείου από τα στελέχη πρόληψης.

Στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, υλοποιήθηκαν συνολικά 7 επιμορφώσεις σε 5 Δημοτικά σχολεία, σε 3 Γυμνάσια και σε 2 Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με τη συμμετοχή συνολικά 85 εκπαιδευτικών. Αντίστοιχες επιμορφώσεις έχουν προγραμματιστεί σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μέσα στο 2023.