Συμμετοχή στην εκδήλωση “Η βία μας αφορά όλους. Μην προσπερνάς”

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών το Κέντρο Πρόληψης “ΝΗΡΕΑΣ” συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Δήμου Κιλκίς. Η δράση μας απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου κι είχε στόχο την ευαισθητοποίηση τους πάνω σε θέματα έμφυλων διακρίσεων.

Παίζοντας το επιτραπέζιο παιχνίδι “Γνωρίστε την Άν_να” είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν γυναίκες κάθε ηλικίας σε διαφορετικούς χώρους, να περιπλανηθούν σε σπίτια, σε αυλές σχολείων, σε πλατείες κι εργασιακούς χώρους, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να ακούσουν ιστορίες και να εντοπίσουν διάφορες μορφές βίας, άνισης μεταχείρισης και διακρίσεων κατά των γυναικών. Στη δράση συμμετείχαν συνολικά 70 μαθητές και μαθήτριες και συγκεκριμένα τα τμήματα Α4 και Γ3 του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς και το Β1 του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς.

Πρόσκληση στην εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» συμμετέχει στην ανοικτή εκδήλωση με τίτλο Η βία μας αφορά όλους. Μην προσπερνάς” που διοργανώνει το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Δήμου Κιλκίς με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 από τις 10:00 ως τις 14:00 θα βρισκόμαστε στο Δημοτικό πάρκο Κιλκίς (Ελ. Βενιζέλου 13) για να παίξουμε το επιτραπέζιο παιχνίδι «Γνωρίστε την Άν_να» με μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων της πόλης. Το συγκεκριμένο επιτραπέζιο παιχνίδι δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Ρόδου “ΔΙΟΔΟΣ” κι έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών πάνω σε θέματα έμφυλων διακρίσεων.

Επίσκεψη Β΄ τάξης Δημοτικού στο Κ.Π. “ΝΗΡΕΑΣ”

Με αφορμή το εργαστήρι δεξιοτήτων με θέμα την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς τα τμήματα Β2 και Β1 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς επισκέφθηκαν το χώρο του Κ.Π. “ΝΗΡΕΑΣ” την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. Για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β2 πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι διάρκειας 90 λεπτών με θέμα την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, ενώ για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β1 το βιωματικό εργαστήρι είχε θέμα τη διαχείριση του θυμού ως μέσο πρόληψης της επιθετικής συμπεριφοράς.

Ομιλία σε γονείς του γυμνασίου Αξιούπολης

Ύστερα από πρόκληση του Διευθυντή του Γυμνασίου Αξιούπολης πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ομιλία-συζήτηση που απευθυνόταν στους γονείς του σχολείου την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 στις 18:00. Το θέμα της ομιλίας ήταν “Η ζωή των εφήβων μέσα στο διαδίκτυο και η ματιά των ενηλίκων”. Εισηγήτρια ήταν η κα Έφη Τζούρα, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. “ΝΗΡΕΑΣ”.

Επίσκεψη Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς στο Κ.Π. “ΝΗΡΕΑΣ”

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών και μαθητριών του τμήματος Γ4 του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε ενενηντάλεπτο βιωματικό εργαστήριο με θέμα: “Όμοιος ή διαφορετικός;”. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και ανταλλαγή απόψεων, δόθηκε στα παιδιά η δυνατότητα να μιλήσουν για τον εαυτό τους αλλά και να παρατηρήσουν κοινά αλλά και διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία, αναγνωρίζοντας τόσο την μοναδικότητα, όσο και την διαφορετικότητά τους. Για την υλοποίηση της παρέμβασης, αξιοποιήθηκε σχετική ενότητα από το εκπαιδευτικό υλικό: “Εφηβεία και σχολική ζωή” του Κέντρου Πρόληψης “ΠΥΞΙΔΑ”.