Μεγαλώνοντας καλύτερα μαζί: Δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριο για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας στο Κιλκίς

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» διοργανώνει σεμινάριο για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας με τίτλο: «Μεγαλώνοντας καλύτερα μαζί». Απευθύνεται σε γονείς/κηδεμόνες/φροντιστές (ανεξαρτήτου φύλου, κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης, εργασιακής κατάστασης, εθνικότητας κ.ά.) που μεγαλώνουν παιδιά ηλικίας 0-5 χρονών και είναι μόνιμοι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Σκοπός της παρέμβασης είναι οι γονείς να υποστηριχθούν στο ρόλο τους, ενισχύοντας τις δεξιότητες τους που σχετίζονται με την εκπλήρωση του γονεϊκού τους ρόλου. Συγκεκριμένα θα έχουν τη  δυνατότητα: α) να αναγνωρίσουν πώς οι δικές τους συμπεριφορές επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών, β) να μάθουν να χρησιμοποιούν κατάλληλες πρακτικές διαπαιδαγώγησης, οριοθέτησης, επίβλεψης και διαχείρισης ενοχλητικών συμπεριφορών των παιδιών και γ) να αυξήσουν τη θετική αλληλεπίδραση με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Οι συναντήσεις, συνολικής διάρκειας 20 ωρών, θα πραγματοποιούνται 1 φορά την εβδομάδα στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» (Ε. Βενιζέλου 88, Κιλκίς) και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη, ώρες 18:00-20:00. Ξεκινούν στις 11 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 13 Δεκεμβρίου 2023. Το σεμινάριο είναι δωρεάν. Συντονίστρια είναι η κα Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος. Στους γονείς που θα συμμετέχουν θα δοθεί υποστηρικτικό υλικό. Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. ελάχιστος αριθμός ατόμων 12 και μέγιστος 20.

Για να δηλώστε συμμετοχή πατήστε εδώ

Θα σου πω μια ιστορία… Δηλώστε συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 8-9 χρονών με θέμα τη λήψη αποφάσεων και την  επίλυση προβλημάτων στο Κιλκίς

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» υλοποιεί βιωματικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 8-9 χρονών με τίτλο «Θα σου πω μια ιστορία». Οι συναντήσεις (10 συνολικά, διάρκειας μιάμισης ώρας η καθεμιά) θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης κάθε Πέμπτη, ώρα 17:30-19:00. Έναρξη στις 5 Οκτωβρίου και λήξη στις 7 Δεκεμβρίου 2023. Στο εργαστήρι αξιοποιείται η αφήγηση ιστοριών, η εργασία σε ομάδες, η δραματοποίηση, τα παιχνίδια ρόλων, η ζωγραφική και η συζήτηση. Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν να κάνουν πιο υγιείς και υπεύθυνες επιλογές που θα προάγουν την ψυχοκοινωνική τους υγεία και θα τα προστατεύσουν από επιβλαβείς συνήθειες και συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, εθισμός στο διαδίκτυο, εκφοβισμός κ.ά.). Συντονίστρια του εργαστηρίου είναι η κα Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος. Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, γίνονται ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ελάχιστος αριθμός 8 άτομα και μέγιστος 14. Στα παιδιά που θα συμμετέχουν θα δοθεί υποστηρικτικό υλικό.

Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ

Πρόσκληση συμμετοχής στο βιωματικό σεμινάριο για γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας, 12- 17 χρονών, στο Κιλκίς. Έναρξη Οκτώβριος 2023.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» διοργανώνει βιωματικό σεμινάριο για γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας με τίτλο: «Εφηβεία: τα πολλαπλά της πρόσωπα». Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς/κηδεμόνες/φροντιστές/στριες (ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης, εργασιακής κατάστασης, εθνικότητας κ.ά.) που μεγαλώνουν παιδιά ηλικίας 12-17 χρονών και είναι κάτοικοι του δήμου Κιλκίς.

Σκοπός της παρέμβασης είναι οι γονείς να υποστηριχθούν στο ρόλο τους, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους που σχετίζονται με την εκπλήρωση του γονεϊκού τους ρόλου, ώστε να συμβάλλουν στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μελών της οικογένειάς τους, στην ανάπτυξη των ταλέντων τους και στην πραγμάτωση του δυναμικού τους.

Οι συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών, θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, ώρες 17:00-19:00, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ», Ελ. Βενιζέλου 88, Κιλκίς. Ξεκινούν στις 2 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 11 Δεκεμβρίου 2023.

Οι γονείς κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και μέσα από βιωματικές διαδικασίες θα έχουν τη δυνατότητα: α) να αναγνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους οι δικές τους συμπεριφορές και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους επηρεάζουν την ανάπτυξη των τελευταίων, β) να μάθουν να χρησιμοποιούν κατάλληλες πρακτικές διαπαιδαγώγησης που αφορούν την πειθαρχία, οριοθέτηση, επίβλεψη και διαχείριση ενοχλητικών συμπεριφορών των παιδιών, γ) να αυξήσουν τη θετική αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους και δ) να μάθουν να είναι υπεύθυνοι/ες και να αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους, επιδεικνύοντας θετική συμπεριφορά, στάσεις και αξίες. Στους γονείς που θα συμμετέχουν θα δοθεί υποστηρικτικό υλικό.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Συντονίστρια είναι η κα Έφη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης. Μετά τη δήλωση συμμετοχής, θα ακολουθήσει επικοινωνία για την παροχή βασικών πληροφοριών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής έως τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ

Παρουσίαση της θεατροπαιδαγωγικής παράστασης “Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση” στο Κιλκίς

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, παρουσιάστηκε με επιτυχία, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ», η θεατροπαιδαγωγική παράσταση: «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση» από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Η παράσταση λόγω του διαδραστικού της χαρακτήρα και των τεχνικών θεάτρου φόρουμ που χρησιμοποιεί, μας έδωσε την δυνατότητα από την απλή θέαση και παρατήρηση να συμμετέχουμε στη ροή της πλοκής, να περάσουμε στη δράση και να προτείνουμε ιδέες, εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις με κοινό σκοπό να συν-δημιουργήσουμε συλλογικά ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία μας.

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, στη συζήτηση που ακολούθησε, έγιναν πολλές συνδέσεις με τα κεντρικά θέματα που «έβαζε» το περιεχόμενο της παράστασης και που είναι κοινά με την πρόληψη των εξαρτήσεων, όπως οι σχέσεις, η επικοινωνία, οι σημαντικοί άλλοι, η φιλία, η λήψη αποφάσεων και η ανάληψη της ευθύνης.

Ευχαριστούμε θερμά τόσο όσες και όσους συμμετείχαν στην παράσταση με τόση ζωντάνια, ενεργητικότητα και δημιουργικότητα όσο και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για την τόσο διαφορετική και πλούσια εμπειρία που μας χάρισαν. Ειδικότερα ευχαριστούμε τα μέλη της ομάδας: Νίκο Γκόβα, Βασίλη Κλησιάρη, Αφροδίτη Ρίζου, Γιολάντα Γιάσμπεκ και Άννα-Μαρία Γάτου. Επίσης την Αντιγόνη Τσαρμποπούλου για την φιλοξενία της πρόβας της παράστασης, που υλοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου, στο χώρο του 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Το μήνυμα της Πρόληψης για την 26η Ιουνίου 2023 -Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών-

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης (ΠΔΦΠ) συνιστά μία μορφή σύνδεσης φορέων που αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Ελλάδα και Κύπρο. Είναι ένα από τα μακροβιότερα επιστημονικά δίκτυα στον τομέα των εξαρτήσεων  καθώς μετρά ήδη 29 χρόνια ζωής και συμμετέχουν σε αυτό όλοι σχεδόν οι εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης στην Ελλάδα και την Κύπρο (Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της χώρας, το Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, το Δίκτυο Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, εθελοντικοί φορείς όπως η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», το ΚΕΝΘΕΑ Κύπρου κ.ά.). Το ΠΔΦΠ ξεκίνησε από την ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν στο όραμα  μιας συνεργατικής ανάπτυξης της Υπόθεσης της Πρόληψης στη χώρα μας και έγινε ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής Δικτύωσης. Ο σκοπός του Δικτύου είναι Επιστημονικός, Συνεργατικός και Υποστηρικτικός, η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας για τον αρτιότερο σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση των προγραμμάτων πρόληψης.

Στα πλαίσια της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης που συνδιοργάνωσε το ΠΔΦΠ με το Κέντρο Πρόληψης Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας «ΔΗ.ΜΟ.Π. – Νίκος Μώρος», τον Οκτώβριο 2022, στην Πλακάδα τ’ Άγιου, στην Κέρκυρα, δημιουργήθηκε η δράση FLASH MOB, σε συνεργασία με το ΔΙΑΥΛΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ και με την τοπική κοινότητα της Κέρκυρας,  με έκβαση ένα βίντεο με Κοινωνικό μήνυμα για την πρόληψη των εξαρτήσεων «ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ». Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν η δημιουργία ενός spot των 20’’ με στόχο να  προβληθεί από όλα τα τηλεοπτικά μέσα την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023.  Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι  «Η Συλλογικότητα ως απάντηση στη Μοναξιά, η Δημιουργία ως απάντηση στην Απάθεια, η Ελευθερία ως απάντηση στην Εξάρτηση».  

Το βίντεο επιμελήθηκαν οι Ρίσα Πρωτοψάλτη, Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΗΞΙΣ» Δήμων Αγ. Βαρβάρα-Αιγάλεω-Χαϊδάρι, η Εριάννα Φιλιππίδη, Κέντρο Πρόληψης Φωκίδας «Διαδρομή», Π.Ε. Φωκίδας, Kων/ντίνα Αποστολοπούλου, Κέντρο Πρόληψης Δ. Παπάγου, Χολαργού, Αγίας Παρασκευής «ΑΡΓΩ», Βακαλοπούλου Αναστασία, Κέντρο Πρόληψης «ΙΡΙΔΑ» Δ. Νέας Ιωνίας, Χρυσάνθη Κολύβα,  Κέντρο Πρόληψης N. Θεσσαλονίκης «ΠΥΞΙΔΑ» (Δήμος Νεάπολης – Συκεών). *Η μουσική επένδυση του spot που χρησιμοποιήθηκε είναι από https://www.bensound.com