Υλοποίηση σεμιναρίου με θέμα: “Η επιστήμη της πρόληψης” στο Κιλκίς

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ” στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών και σε συνεργασία με το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Κιλκίς, σχεδίασε και υλοποίησε βιωματικό σεμινάριο με θέμα: “Η επιστήμη της πρόληψης”. Στο σεμινάριο συνολικής διάρκειας 4 ωρών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης, συμμετείχαν 12 κοινωνικοί επιστήμονες που εργάζονται στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και στα ΣΔΕΥ Κιλκίς. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση τους στην επιστήμη της πρόληψης και πιο συγκεκριμένα σε θέματα που αφορούσαν τα είδη των παρεμβάσεων πρόληψης των εξαρτήσεων, τις επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις πρόληψης, τις παρεμβάσεις πρόληψης μέσα στη σχολική κοινότητα και την αξιολόγησή τους.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου υπήρξε πλούσια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα όπως η αποτύπωση ερευνητικά και επιδημιολογικά της χρήσης ουσιών, η σημασία των παρεμβάσεων στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, τα κριτήρια επιλογής των παρεμβάσεων, στοιχεία που είναι βοηθητικά και στοιχεία που είναι αποθαρρυντικά στην εφαρμογή παρεμβάσεων μέσα στη σχολική κοινότητα.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου τα  μέλη της ομάδας ανέφεραν ότι αποσαφηνίστηκαν πράγματα για τα οποία είχαν άλλη εικόνα, ότι είδαν αδυναμίες ή παραλείψεις στις παρεμβάσεις που υλοποιούν και είδαν τι μπορούν να κάνουν ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις οι παρεμβάσεις να γίνονται αποτελεσματικότερες, ένιωσαν για άλλη μια φορά ασφάλεια και στο να μοιραστούν δυσκολίες και προβληματισμούς αλλά και με το να ακούνε νέα πράγματα και εκφράστηκε η επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας και τη νέα σχολική χρονιά.

Ολοκλήρωση των ενδοσχολικών επιμορφώσεων σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2023 – 2024

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» στα πλαίσια της συνεργασίας του με τις τοπικές σχολικές κοινότητες και προσπαθώντας να ανταποκριθεί εγκαίρως κι αποτελεσματικά στα  αιτήματα που αφορούν την ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υλοποίησε την τρέχουσα σχολική χρονιά, βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην βελτίωση του κλίματος μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας».

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και είχε στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους για το πώς συνδέεται η ύπαρξη καλού κλίματος στο σχολείο με την πρόληψη των εξαρτήσεων, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ασφάλειας κι εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών, γονιών και παιδιών και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Το σεμινάριο βασιζόταν στο βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης, ήταν διάρκειας δύο ωρών και πραγματοποιούνταν δια ζώσης, είτε στο χώρο του σχολείου, είτε στο χώρο του «ΝΗΡΕΑ», από τα στελέχη πρόληψης.

Στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, υλοποιήθηκαν συνολικά 18 επιμορφώσεις, με τη συμμετοχή 6 Νηπιαγωγείων, 6 Δημοτικών σχολείων, 8 Γυμνασίων, του ΕΕΕΕΚ Κιλκίς και 3 Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με τη συμμετοχή συνολικά 224 εκπαιδευτικών.

Ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας Φορέων Πρόληψης από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση με στόχο την προβολή του 30χρονου πανελλαδικού έργου των Φορέων Πρόληψης, υπερασπιζόμενοι τη διατήρηση του υπάρχοντος αποτελεσματικού και επιστημονικά τεκμηριωμένου μοντέλου κοινοτικής προσέγγισης της πρόληψης, απαντώντας στο πρόσφατο σχέδιο νόμου «Ολοκλήρωση μεταρρύθμισης στην ψυχική υγεία» που εξαφανίζει την πρόληψη από τον εθνικό χάρτη.
Η Ανοιχτή Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου 2024, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, από τις 17.30 έως τις 22.00μμ με κεντρικό σύνθημα: «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ» Των ανθρώπων οι κοινότητες την υπερασπίζονται!
Οι Φορείς Πρόληψης αποτελούν σημεία αναφοράς για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στην υπηρεσία της πρόληψης των εξαρτήσεων στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων στην κοινότητα, παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε ομάδες γονέων, εκπαιδευτικών, παιδιών, εφήβων και νέων, εδώ και 30 χρόνια.
Η σχεδιαζόμενη κατάργησή τους, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, στερώντας από τους
πολίτες – και ιδιαίτερα στους νέους – την πρόσβαση σε υπηρεσίες, που λειτουργούν
προστατευτικά στην εξάπλωση της εξάρτησης.

Διεκδικούμε απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς θεσμούς:

 1. Να μην προχωρήσουν στην κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου
 2. Να προσκαλέσουν κάθε εμπλεκόμενη επιστημονική κοινότητα σε έναν ανοιχτό και ισότιμο διάλογο, στον οποίο η επιστήμη και η κοινωνία θα έχει τον κύριο λόγο για το είδος της προσέγγισης που μπορεί να υπηρετήσει ένας κρατικός σχεδιασμός, στην κατεύθυνση της πρόληψης των εξαρτήσεων.
 3. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των φορέων πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάρτησης.
  Προσκαλούμε όλους τους πολίτες, κοινωνικούς φορείς και φορείς του Α και Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν το έργο μας στις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούμαστε, να παρευρεθούν στην Πλ. Συντάγματος…
  …για να δυναμώσουμε τη φωνή διατήρησης της πρόληψης ως επιστήμονες, εργαζόμενοι και ενεργοί πολίτες σε μια κοινωνία που την έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

18:00-20:00

Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

Καλλιτεχνικό δρώμενο “Silence project”

Περιήγηση στην ιστορία της πρόληψης-“Σταθμοί πρόληψης” παρουσίασης του 30χρονου έργου τους

20:00-22:00

Η πρόληψη τραγουδά ακόμα!!

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης και η «Ομάδα Πολιτιστικού Στεκίου» με τη μουσική παράσταση «Τα τραγούδια της παρέας»

Η χορωδία “ΣυνΩΔΗπόροι» Ζωγράφου” με μαέστρο την Ήβη Παπαθανασίου

Συγκρότημα “Methi”

Κωνσταντίνος Καραγεωργίου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΑΜΟΣ 17-18 ΜΑΪΟΥ 2024

Εμείς οι εκπρόσωποι των 27 Φορέων Πρόληψης από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, που συμμετείχαμε στην Τακτική Ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, που πραγματοποιήθηκε στην Σάμο στις 17-18 Μαΐου 2024, αφού μελετήσαμε με αρκετή σοβαρότητα τα ζητήματα που αφορούν την Πρόληψη των Εξαρτήσεων στον τόπο μας και την τύχη της σε σχέση με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο, κάνουμε τις πιο κάτω διαπιστώσεις:

Νιώθουμε πως η εργασία και η εμπειρία 31 χρόνων των Φορέων Πρόληψης, η ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εθελοντών σε όλη την Ελληνική επικράτεια υποτιμάται συνειδητά με σκοπό την μείωση της ανάγκης ύπαρξης της κοινοτικής προσέγγισης της πρόληψης

Στην διαδικασία της αλλαγής της φιλοσοφίας και του περιεχομένου της Πρόληψης, οι κυριότεροι εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης της χώρας, όπως εμείς και άλλοι, παραμένουμε μακριά από οποιαδήποτε πληροφόρηση και διάλογο. Από παντού ακούγεται η ύπαρξη του Νομοσχεδίου και κανένας μας ακόμη δεν έλαβε έγκυρη, επίσημη και επαρκή ενημέρωση.

Παρατηρούμε πως η παραγνώριση της Πρόληψης και των Φορέων που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούμε , ωθεί την πολιτική του κράτους στην ενίσχυση προληπτικών προγραμμάτων της μείωσης της βλάβης έναντι αυτών που μέχρι τώρα εφαρμόζονταν και αφορούσαν στην μείωση της ζήτησης, στάση που αντιτίθεται σε όλες τις πρακτικές σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εθισμών.

Η ολομέλεια ψηφίζει και απαιτεί όπως:

 • Επαναξιολογηθεί η πολιτική και η τακτική αναφορικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων.
 • Τύχει σωστής και τεκμηριωμένης πληροφόρησης σχετικά με τα θέματα της Πρόληψης και της πορείας των Φορέων Πρόληψης στην Ελλάδα.
 • Τεθεί σε επιστημονική βάση και συζήτηση η νέα θέση για την Πρόληψη με την συμμετοχή όλων των Φορέων Πρόληψης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
 • Γίνει σωστή και τεκμηριωμένη αξιολόγηση της προσφοράς των Κέντρων Πρόληψης και αποδοθεί η αναγκαία αναγνώριση στην τοπική αυτοδιοίκηση, που συμμετέχει ενεργά και στηρίζει το έργο των Κέντρων Πρόληψης και πάψει η επιφανειακή υποτίμηση και απόρριψη τους.
 • Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης έχει ουσιαστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων για την τύχη των μελών του-φορέων και προσώπων που τα υπηρετούν.

Η ολομέλεια ζητά:

 • Από τον Πρωθυπουργό και τη Κυβέρνηση να μην προωθήσουν την κατάθεση του Νομοσχεδίου χωρίς να προηγηθεί υψηλού επιστημονικού επιπέδου διαβούλευση για το μέλλον τη πρόληψης και χωρίς να καθοριστεί με βάση την διεθνή εμπειρία, αλλά και την αναγνωρισμένη μακρόχρονη εμπειρία στον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να ενισχυθεί η ψυχοκοινωνική ανθεκτικότητα της κοινωνίας απέναντι στις εξαρτητικές συμπεριφορές κάθε είδους σε καιρούς ψυχοπιεστικούς-καθ’ όλα ευνοϊκούς της διάδοσης τους.
 • Από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, όπως σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στο ευαίσθητο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων.
 • Από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως συστρατευτεί μαζί μας σε ένα κοινό αγώνα. Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να τον προωθήσουμε με πολύ καλά μέχρι σήμερα αποτελέσματα για το καλό της κοινωνίας μας.
 • Από την κοινωνία των πολιτών, τις συλλογικότητες και ειδικά τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες μας για ουσιαστική πρόληψη, για αποφυγή όλων των αρνητικών συνεπειών, που μπορούν να φέρουν οι εξαρτήσεις σε μια κοινωνία και στα μέλη της…

…που είναι τα παιδιά και τα εγγόνια μας

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΣΑΜΟΣ 18 ΜΑΙΟΥ 2024

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

1) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΠΡΟΝΟΗ»

2) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΣΑΜΟΥ «ΦΑΡΟΣ»

3) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ «ΑΡΓΩ»

4) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ «ΙΡΙΔΑ»

5) ΚΕΝΘΕΑ, ΚΥΠΡΟΣ

6) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ «ΑΝΕΛΙΞΗ»

7) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «ΣΤΟΡΓΗ»

8) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π. ΑΝ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ»

9) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»

10) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΣΧΕΔΙΑ»

11) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

12) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ «ΟΡΦΕΑΣ»

13) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ»

14) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

15) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΩΝ ΙΛΙΟΥ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ «ΦΑΕΘΩΝ»

16) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ, ΚΥΠΡΟΣ

17) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε ΛΑΚΩΝΙΑΣ «ΔΙΑΥΛΟΣ»

18) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΕΠΧΕΟ

19) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΤΑΥΡΟΥ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΣ

20) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε ΚΥΚΛΑΔΩΝ «ΘΗΣΕΑΣ»

21) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ /ΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ

22) ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-ΕΠΙΨΥ

23) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

24) ΚΙΝΗΣΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ» ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ, ΠΑΤΡΑ

25) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε ΑΧΑΙΑΣ «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»

26) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ «ΟΡΑΜΑ»

27) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ «ΑΠΟΠΛΟΥΣ»

28) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΚΕΣΑΝ

29) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ -ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π

30) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

31) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΥ «ΝΑΥΤΙΛΟΣ»

32) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΩΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

33) Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ «ΝΗΡΕΑΣ» ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΕΚΙΔΟΥ

Ολοκλήρωση των εργαστηρίων με θέμα “Πρόληψη του καπνίσματος στην εφηβεία”

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π. Ε. Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, υλοποίησε σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Νέου Αγιονερίου και με το Γυμνάσιο Βαπτιστή βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου, διάρκειας 2 διδακτικών ωρών, με θέμα: “Πρόληψη του καπνίσματος στην εφηβεία”. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 21 Μαΐου και την Πέμπτη 23 Μαΐου αντίστοιχα. Στόχος των εργαστηρίων ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την έννοια της εξάρτησης από το κάπνισμα, η διερεύνηση προσωπικών στάσεων και αντιλήψεων σχετικά με το κάπνισμα, η αναγνώριση αρνητικών επιρροών και η αντίσταση σε αυτές και ο εντοπισμός  των στοιχείων, τόσο στον εαυτό όσο και στο περιβάλλον, που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και προστατευτικά απέναντι στην εξάρτηση. 

Ευχαριστούμε θερμά το Γυμνάσιο Νέου Αγιονερίου και το Γυμνάσιο Βαπτιστή για την συνεργασία τους και την συμμετοχή τους σε αυτή την δράση.