Ταυτότητα

Το Κέντρο Πρόληψης “ΝΗΡΕΑΣ” δραστηριοποιείται στο Νομό Κιλκίς, ενώ οι υπηρεσίες και τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν. Λειτουργεί καθημερινά τις πρωινές ώρες, ενώ απογευματινές ώρες ή Σαββατοκύριακα μόνο όταν υπάρχει κάποια ομάδα ή δράση ή κατόπιν συνεννόησης με τον/την ενδιαφερόμενο/-η.

“Νηρέας”, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία

Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου, 88, Τ.Κ. 61100, Κιλκίς

Τηλέφωνο: 2341075311, Φαξ: 2341075312, e-mail: nireas@kpnireas.gr

Τι είναι o “Νηρέας”;

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ” είναι ένα από τα 75 κέντρα πρόληψης που λειτουργούν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Υποστηρίζεται επιστημονικά από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και συγχρηματοδοτείται από τον ΟΚΑΝΑ και 15 τοπικούς φορείς. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2002 με την επωνυμία Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ” και συμμετείχαν ως μέλη 22 τοπικοί φορείς. Τον Οκτώβριο του 2011 μετά τη δημοσίευση του Ν. 3966/2011 τροποποιήθηκε η επωνυμία του Κέντρου, καθώς και το καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας.

Το Κέντρο Πρόληψης “ΝΗΡΕΑΣ” στόχο έχει την παροχή παρεμβάσεων καθολικής πρόληψης. Οι καθολικές παρεμβάσεις πρόληψης απευθύνονται σε όλα τα υποσυστήματα, τις μικρές και μεγάλες ομάδες της κοινωνίας, την οικογένεια, το σχολείο, τη γειτονιά κι έχουν τελικό αποδέκτη τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους. Υλοποιούνται είτε άμεσα σε παιδιά, εφήβους, νέους/-ες είτε έμμεσα σε άλλες ομάδες που έχουν επαφή με τις παραπάνω ηλικιακές ομάδες. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η αποφυγή ή αναβολή της έναρξης της χρήσης ουσιών με την παροχή απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την πρόληψη εξαρτησιογόνων ουσιών νόμιμων (οινοπνευματώδη, καπνός) ή παράνομων (ναρκωτικά), όπως και κάθε είδους εξαρτήσεων (τζόγος, διαδίκτυο κ.λ.π.). Στοχεύουν στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, την εκπαίδευση σε κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, δείχνοντας ένα δρόμο πέρα από τις ουσίες, τα υποκατάστατα και τα άλλοθι και προτείνοντας ως ουσία την ίδια τη ζωή μέσα από ανθρώπινες σχέσεις αλληλοσεβασμού και αυτοεκτίμησης.

Φιλοσοφία της πρόληψης

Πρόληψη σημαίνει ότι παρεμβαίνω σε μια μελλοντική κατάσταση που δεν υπάρχει ακόμα. Είναι μια διαδικασία που συντελείται στο σήμερα, αλλά στοχεύει στο αύριο. Έργο όλων μας που εργαζόμαστε στο Κέντρο Πρόληψης είναι η παροχή ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων (οποιασδήποτε  μορφής). Εργαζόμαστε, δηλαδή, για να προλάβουμε εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν τους νέους στη  χρήση και στην κατάχρηση ουσιών, έτσι ώστε οι νέοι/-ες να μην χρειάζονται τις ουσίες. Στόχος μας είναι να τους θωρακίσουμε και να προάγουμε τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητές τους, που θα τους προστατέψουν από οποιαδήποτε επιβλαβή συμπεριφορά και θα τους διευκολύνουν να αντισταθούν στην προσφορά των ουσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις συμπεριφορές, τις αξίες, τις στάσεις και τις αποφάσεις τους για τον τρόπο ζωής τους.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν, να σχετίζονται με τους άλλους, να αναγνωρίζουν, να διαχειρίζονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να παίρνουν αποφάσεις και να αντιστέκονται στις επιρροές, τότε μπορούν να ανταποκρίνονται θετικά και δημιουργικά στις δυσκολίες, να αντιμετωπίζουν αποτυχίες κι επιτυχίες που συναντούν, ώστε αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής τους να «ωριμάσουν» σαν άνθρωποι.

Η πρόληψη της ουσιοεξάρτησης συμβαδίζει με την προαγωγή της υγείας. Η προαγωγή της υγείας είναι η διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να ελέγξει και να βελτιώσει την υγεία του σε όλα τα επίπεδα (φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό). Μαζί οι δυο έννοιες αποτελούν μια πρόταση ζωής, μια πρόταση καλλιέργειας στάσεων ζωής, που εστιάζεται στην ομαλή προσαρμογή του ανθρώπου στα εξελισσόμενα κοινωνικά δεδομένα.

Η αποτελεσματική πρόληψη είναι μια ολιστική διαδικασία που ξεκινά από πολύ νωρίς στη ζωή του παιδιού. Είναι μακροχρόνια, συνεχής, συνεπής, σταθερή και μας εμπλέκει όλους. Για αυτό, μέσα από παρεμβάσεις καθολικής πρόληψης προσεγγίζουμε όλους τους ενήλικες υποστηρικτές που βρίσκονται γύρω από το παιδί και το νέο/-α σε όλες τις φάσεις της ζωής του/της.

Παρεμβάσεις πρόληψης

Υλοποιούμε βραχείες παρεμβάσεις ενημερωτικού χαρακτήρα κι ευαισθητοποίησης σε μαθητές, γονείς, άλλες ομάδες ύστερα από ανάλογο αίτημα αναφορικά με θέματα που αφορούν την προαγωγή της ψυχοσυναισθηματικής υγείας, τις εξαρτήσεις και την πρόληψη.

Υλοποιούμε εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε ομάδες παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, υποστηρικτών-εθελοντών, εκπαιδευτικών, γονιών, μελών πολιτιστικών κι αθλητικών συλλόγων, σε μαθητές ΕΠΑΣ μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., σπουδαστές νοσηλευτικής, προσκόπους, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, εργαζομένους σε κοινωνικές δομές, αιρετούς. Σε αυτά τα εργαστήρια – στα οποία επαναπροσδιορίζονται βασικές αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως η επικοινωνία, οι σχέσεις και τα συναισθήματα- δίνεται έμφαση στο βιωματικό τρόπο μάθησης, επιδιώκεται η ενεργητική συμμετοχή των εμπλεκομένων και προωθείται η συνεργασία σε ομάδες. Μέσα από αυτές τις ομάδες αναπτύσσονται δίκτυα εκπαιδευτικών, υποστηρικτών, αιρετών, εργαζομένων σε κοινωνικές δομές σε όλο το νομό, με τα οποία διατηρούμε σχέσεις αλληλοϋποστήριξης, συνεργασίας κι επικοινωνίας.

Πραγματοποιούμε ημερίδες, εκδίδουμε φυλλάδια και διοργανώνουμε εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση της ευρείας κοινότητας και την προώθηση του έργου του κέντρου.

Η πρόληψη που στοχεύει στην ψυχική και συναισθηματική υγεία, συμβαδίζει παράλληλα με την προαγωγή της υγείας και προτείνει μια στάση ζωής χωρίς εξαρτήσεις, μια ζωή χωρίς ουσίες, αλλά με ουσία την ίδια τη ζωή.