Με αφορμή εργαστήρι δεξιοτήτων με θέμα τα συναισθήματα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικές του Β1 και Β2 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς επισκέφθηκαν το χώρο του Κ.Π. “ΝΗΡΕΑΣ” τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 αντίστοιχα. Υλοποιήθηκαν δυο βιωματικά εργαστήρια διάρκειας 90 λεπτών το καθένα με στόχο τα παιδιά να κατανοήσουν πώς ο σεβασμός συνδέεται με τις λέξεις που χρησιμοποιούν κι ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν προκαλούν ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήματα τόσο στα ίδια όσο και στα άλλα άτομα. Αφορμή έδωσε το βιβλίο της Ν. Γεωργιάδου “Όταν μιλάς”.
Κατηγορία: Βιωματικά εργαστήρια
Βραχεία παρέμβαση σε μαθητές/-τριες του Δημοτικού Σχολείου Γαλλικού
Ύστερα από πρόσκληση της διευθύντριας και του συλλόγου εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Γαλλικού σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε βραχεία παρέμβαση για τα παιδιά όλων των τάξεων με στόχο τη βελτίωση του κλίματος μέσα στην τάξη. Συγκεκριμένα έγιναν δυο επισκέψεις στο σχολείο στις 4 και 11 Νοεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6 βιωματικά εργαστήρια, διάρκειας 90 λεπτών το καθένα. Στόχος των εργαστηρίων ήταν τα παιδιά να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους, να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές, να εντοπίσουν παράγοντες ατομικούς κι ομαδικούς που ήδη έχουν και που θα τα βοηθήσουν να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν καλύτερα μεταξύ τους ώστε να νιώθουν χαρούμενα στην τάξη και να πετυχαίνουν τους στόχους τους.
Πρόσκληση συμμετοχής στο βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες με θέμα: «Ο δρόμος της αυτογνωσίας» στο Πολύκαστρο
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ” σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών «ΕΥΚΡΑΝΤΗ» πρόκειται να υλοποιήσει βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες με τίτλο «Ο δρόμος της αυτογνωσίας». Το εργαστήριο απευθύνεται σε κάθε ενήλικα που ενδιαφέρεται να διερευνήσει θέματα όπως: ο ρόλος των προγόνων μας στο παρόν, η διάσταση του χρόνου και πως επηρεάζει την αίσθηση του εαυτού μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, ο ρόλος των συναισθημάτων στην επικοινωνία, ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και πώς μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την πραγματικότητα. Το εργαστήριο βασίζεται στην ομαδοσυνεργατική και βιωματική μέθοδο και δίνεται η ευκαιρία στους/-στις συμμετέχοντες/-ουσες να κάνουν νέες γνωριμίες και να μοιραστούν σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες. Στόχος είναι να κατανοήσουν τι συμβαίνει στον ανθρώπινο νου, πώς οι άνθρωποι σκέφτονται, πώς θυμούνται, πώς νιώθουν, αν αυτό που αντιλαμβάνονται με τις αισθήσεις τους είναι πραγματικό και πώς μπορούν να μεταβάλλουν τις συνήθειες και τον τρόπο αλληλεπίδρασης τους με το περιβάλλον και τους άλλους.
Το βιωματικό εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 6 δίωρες συναντήσεις (1 φορά την εβδομάδα) και συγκεκριμένα στις 4, 11, 18, 25 Νοεμβρίου και 2 & 9 Δεκεμβρίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρες 18:00-20:00. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο φουαγιέ του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Πληροφόρησης στο Πολύκαστρο (Κ. Παλαιολόγου 3 στην κεντρική πλατεία). Συντονίστρια είναι η κα. Έφη Τζούρα, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης.
Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2024. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Μετά τη δήλωση συμμετοχής, θα ακολουθήσει επικοινωνία για την παροχή βασικών πληροφοριών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ
Βραχεία παρέμβαση στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) Κιλκίς με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας
Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, ύστερα από πρόσκληση του σχολείου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του σχολείου, όπου και υλοποιήθηκε βραχεία παρέμβαση για το σύνολο των μαθητών και μαθητριών του σχολείου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα: “Φαντάζομαι πως θα είμαι όταν θα έχω ξεπεράσει μια δυσκολία”. Με τη βοήθεια πλαστελίνης, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συνεργαστούν, να εκφραστούν και να απεικονίσουν τον εαυτό τους με συναισθήματα χαράς και περηφάνιας, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο μια προτεινόμενη δραστηριότητα από το μήνα Οκτώβριο του Ημερολογίου Προσωπικής Ενδυνάμωσης 2025, το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του “ΝΗΡΕΑ”. Στο τέλος του εργαστηρίου το ημερολόγιο διανεμήθηκε δωρεάν στο σύνολο των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
Πρόσκληση συμμετοχής σε σεμινάριο για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας στο Κιλκίς
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» διοργανώνει σεμινάριο για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας μαζί τα όρια». Το σεμινάριο διάρκειας 20 ωρών απευθύνεται σε γονείς/κηδεμόνες/φροντιστές (ανεξαρτήτου φύλου, κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης, εργασιακής κατάστασης, εθνικότητας κ.ά.) που μεγαλώνουν παιδιά ηλικίας 6-11 χρονών.
Σκοπός της παρέμβασης είναι οι γονείς να υποστηριχθούν στο ρόλο τους, ενισχύοντας τις δεξιότητες τους που σχετίζονται με την εκπλήρωση του γονεϊκού τους ρόλου. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται 1 φορά την εβδομάδα στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης (Ελευθερίου Βενιζέλου 88) στο Κιλκίς και συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη, ώρες 18:00-20:00. Ξεκινούν στις 10 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 19 Δεκεμβρίου 2024.
Το σεμινάριο βασίζεται στην βιωματική ομαδική εκπαίδευση και δίνει τη δυνατότητα στους γονείς: α) να αναγνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους οι δικές τους συμπεριφορές και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους επηρεάζουν την ανάπτυξη των τελευταίων, β) να μάθουν να χρησιμοποιούν κατάλληλες πρακτικές διαπαιδαγώγησης που αφορούν την πειθαρχία, οριοθέτηση, επίβλεψη και διαχείριση ενοχλητικών συμπεριφορών των παιδιών, γ) να αυξήσουν τη θετική αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους και δ) να μάθουν να είναι υπεύθυνοι και να αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους, επιδεικνύοντας θετική/σωστή συμπεριφορά και αξίες. Τα σεμινάρια είναι δωρεάν. Στους γονείς που θα συμμετέχουν θα δοθεί υποστηρικτικό υλικό. Συντονίστρια είναι η κα Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης.
Οι γονείς για να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα έως τις 7 Οκτωβρίου 2024. Μετά τη δήλωση συμμετοχής, θα επικοινωνούμε μαζί τους για παροχή βασικών πληροφοριών, σχετικά με το πρόγραμμα των συναντήσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ελάχιστος αριθμός ατόμων 12 και μέγιστος 20.