Εκδήλωση με θέμα: «Η ψυχική ανθεκτικότητα στη γυναίκα»

Εκδήλωση με θέμα: «Η ψυχική ανθεκτικότητα στη γυναίκα» θα πραγματοποιηθεί στο Cafe Corte στη Γουμένισσα, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:00. Η συνάντηση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γουμένισσας και θα έχει ως κεντρική ομιλήτρια την κα. Τζούρα – Τζεβελέκη Ευθυμία, Ψυχίατρο, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π. Ε. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ».

Τα έσοδα θα διατεθούν στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τιμή εισόδου: 5 ευρώ

Παρουσίαση της θεατροπαιδαγωγικής παράστασης “Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση” στο Κιλκίς

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, παρουσιάστηκε με επιτυχία, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ», η θεατροπαιδαγωγική παράσταση: «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση» από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Η παράσταση λόγω του διαδραστικού της χαρακτήρα και των τεχνικών θεάτρου φόρουμ που χρησιμοποιεί, μας έδωσε την δυνατότητα από την απλή θέαση και παρατήρηση να συμμετέχουμε στη ροή της πλοκής, να περάσουμε στη δράση και να προτείνουμε ιδέες, εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις με κοινό σκοπό να συν-δημιουργήσουμε συλλογικά ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία μας.

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, στη συζήτηση που ακολούθησε, έγιναν πολλές συνδέσεις με τα κεντρικά θέματα που «έβαζε» το περιεχόμενο της παράστασης και που είναι κοινά με την πρόληψη των εξαρτήσεων, όπως οι σχέσεις, η επικοινωνία, οι σημαντικοί άλλοι, η φιλία, η λήψη αποφάσεων και η ανάληψη της ευθύνης.

Ευχαριστούμε θερμά τόσο όσες και όσους συμμετείχαν στην παράσταση με τόση ζωντάνια, ενεργητικότητα και δημιουργικότητα όσο και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για την τόσο διαφορετική και πλούσια εμπειρία που μας χάρισαν. Ειδικότερα ευχαριστούμε τα μέλη της ομάδας: Νίκο Γκόβα, Βασίλη Κλησιάρη, Αφροδίτη Ρίζου, Γιολάντα Γιάσμπεκ και Άννα-Μαρία Γάτου. Επίσης την Αντιγόνη Τσαρμποπούλου για την φιλοξενία της πρόβας της παράστασης, που υλοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου, στο χώρο του 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά στην πόλη του Κιλκίς η διαδραστική θεατρική παράσταση «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» σας προσκαλεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 να συμμετέχετε στη θεατροπαιδαγωγική παράσταση «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση». Πρόκειται για διαδραστική παράσταση που χρησιμοποιεί τεχνικές του θεάτρου φόρουμ και το κοινό έχει την ευκαιρία να παρέμβει στη δράση, προτείνοντας και δοκιμάζοντας ιδέες στην πράξη.

Το έργο διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, όπου η νεαρή ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με τις δυσκολίες του φίλου της, ο οποίος έχει «μπλέξει»… Στην προσπάθεια της να τον βοηθήσει συγκρούεται με τους συμμαθητές της, τους γονείς της, τους εκπαιδευτικούς κι άλλα άτομα, ενώ παράλληλα βρίσκεται ενώπιον διλημμάτων και λήψης σημαντικών αποφάσεων…. Ποιο θα είναι το μονοπάτι της διαφυγής της τελικά; Και ποιες προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες κι ευθύνες θα το καθορίσουν;

Το έργο παρουσιάζεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, που δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου και της εκπαίδευσης από το 1998. Στην παράσταση εμφανίζονται τα μέλη της ομάδας: Νίκος Γκόβας, Βασίλης Κλησιάρης, Αφροδίτη Ρίζου, Γιολάντα Γιάσμπεκ, Άννα-Μαρία Γάτου και Αντιγόνη Τσαρμποπούλου.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 και ώρες 18:00 – 21:00, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης στην Ελευθερίου Βενιζέλου 88 στο Κιλκίς. Απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών, ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Λόγω της μορφής της παράστασης, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες να βρίσκονται εγκαίρως στο χώρο του «ΝΗΡΕΑ», καθώς μετά την έναρξή της δεν θα υπάρχει δυνατότητα προσέλευσης.

Ολοκλήρωση της μακροχρόνιας παρέμβασης “Το σχολείο που ονειρεύομαι” στο Δημοτικό σχολείο Παλαιού Αγιονερίου

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ολοκληρώθηκε η μακροχρόνια παρέμβαση με τίτλο «Το σχολείο που ονειρεύομαι» που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Αγιονερίου. Η παρέμβαση απευθυνόταν σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας κι είχε στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους τους για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας στο σχολείο. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο με το βιωματικό σεμινάριο των εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια για τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου με στόχο την ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων τους, αλλά και τη δημιουργία κλίματος ομαδικότητας και συνεργασίας. Αποτέλεσμα των συναντήσεων με τα παιδιά ήταν η κάθε τάξη να φτιάξει τη δημιουργική της γωνιά, ένα χώρο που χρησιμοποίησαν τα παιδιά στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για να χαλαρώνουν, να παίζουν και να διασκεδάζουν μαζί. Τελευταία πραγματοποιήθηκαν τα βιωματικά εργαστήρια για τους γονείς που είχαν στόχο μέσα από τη σύνδεση τους με τα όνειρα και τις επιθυμίες τους να ενισχύσουν τον γονεϊκό τους ρόλο και να συνεργαστούν με το σχολείο. Αποτέλεσμα των συναντήσεων με τους γονείς ήταν η φροντίδα του προαύλιου χώρου του σχολείου με φύτεμα φυτών και η οργάνωση της εκδήλωσης με τίτλο «Παίζεις;». Στόχος της ήταν να περάσουν οι γονείς με τα παιδιά μαζί ποιοτικό χρόνο, μακριά από οθόνες, παίζοντας μήλα και τζαμί. Η εκδήλωση εντάχθηκε στην γιορτή με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Αγιονερίου το απόγευμα της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2023. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» ευχαριστεί το σύλλογο εκπαιδευτικών και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Αγιονερίου, καθώς και όλους τους γονείς και τα παιδιά για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Υλοποίηση βιωματικού εργαστηρίου στο Κιλκίς με θέμα “Την εξάρτηση γνωρίζω… στη ζωή μου δεν καπνίζω”

Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος υλοποιήθηκε στο χώρο του Κ.Π. “ΝΗΡΕΑΣ” βιωματικό εργαστήρι με θέμα “Την εξάρτηση γνωρίζω στη ζωή μου δεν καπνίζω”. Το εργαστήρι, διάρκειας μιάμισης ώρας απευθυνόταν σε παιδιά 11 και 12 χρονών και συμμετείχαν συνολικά 15 άτομα. Στόχο είχε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της εξάρτησης, να μιλήσουν για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και να εντοπίσουν υγιείς συνήθειες/ συμπεριφορές που θα τα προστατεύσουν αργότερα στη ζωή τους.