Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος υλοποιήθηκε στο χώρο του Κ.Π. “ΝΗΡΕΑΣ” βιωματικό εργαστήρι με θέμα “Την εξάρτηση γνωρίζω στη ζωή μου δεν καπνίζω”. Το εργαστήρι, διάρκειας μιάμισης ώρας απευθυνόταν σε παιδιά 11 και 12 χρονών και συμμετείχαν συνολικά 15 άτομα. Στόχο είχε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της εξάρτησης, να μιλήσουν για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και να εντοπίσουν υγιείς συνήθειες/ συμπεριφορές που θα τα προστατεύσουν αργότερα στη ζωή τους.
Η Ημέρα Κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου. Το 1987 τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) θέσπισαν την Ημέρα Κατά του Καπνίσματος με στόχο εκείνη την ημέρα οι καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα. Από τη μια, ήθελαν να κινητοποιήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα και από την άλλη, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Με αφορμή την ημέρα αυτή το ΕΠΙΨΥ παρουσίασε τα ευρήματα της Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων μαθητών για το έτος 2022. Η Πανελλήνια Έρευνα του ΕΠΙΨΥ για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Έφηβων-μαθητών εκπονείται από το 1998 ανά 4ετία ως το εθνικό σκέλος του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος Health Behaviour in School-aged Children (www.hbsc.org), το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Π.Ο.Υ. Στην έρευνα του 2022 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 6250 μαθητών της ΣΤ ́ Δημοτικού, της Β ́ Γυμνασίου και της Α ́ Λυκείου. Οι μαθητές με γονική συναίνεση συμπλήρωσαν στο σχολείο ανώνυμο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Για να δείτε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ
Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έρευνας φαίνονται τα εξής:
Στην πλειονότητά τους οι μαθητές/τριες Α’ Λυκείου (15/16 ετών) στην Ελλάδα δεν έχουν καπνίσει. Ωστόσο, το 41,5% έχουν καπνίσει έστω και μία φορά ηλεκτρονικό ή/και παραδοσιακό τσιγάρο. Συγκεκριμένα, έχουν καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο σε ποσοστό 38,6%, ενώ 28,2% έχουν καπνίσει παραδοσιακό τσιγάρο και 26,8% ναργιλέ.
Περίπου ένα στα 9 άτομα έχει καπνίσει 3 και περισσότερες φορές ηλεκτρονικό (10,8%) και παραδοσιακό (11,7%) τσιγάρο πολύ πρόσφατα (στις 30 τελ. ημέρες), ενώ σχεδόν όλοι οι μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου που ανέφεραν κάπνισμα παραδοσιακού τσιγάρου, ανέφεραν και κάπνισμα ηλεκτρονικού (≥1 φορά).
Κορίτσια και αγόρια δεν διαφέρουν στο κάπνισμα, αν και σε υψηλότερα ποσοστά τα κορίτσια έχουν πειραματιστεί με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ σε υψηλότερα ποσοστά τα αγόρια κάνουν ναργιλέ.
Συγκριτικά με το Ν. Αττικής, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περισσότερο διαδεδομένο στο Ν. Θεσσαλονίκης και σε (όλες μαζί) τις Λοιπές περιοχές.
Ο επιπολασμός του καπνίσματος είναι σημαντικά υψηλότερος στους εφήβους των οποίων έστω κι ένας/μια γονιός καπνίζει (έστω και σπάνια).
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το επικρατέστερο καπνικό προϊόν στους μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου, με τη χρήση του να έχει αυξηθεί την τελευταία 8ετία, ιδιαίτερα στα κορίτσια.
Το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» με αφορμή αυτήν την ημέρα, υλοποιεί βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 11 και 12 χρονών στο Κ.Π. «ΝΗΡΕΑΣ» με τίτλο την «Την εξάρτηση γνωρίζω… στη ζωή μου δεν καπνίζω!».
Το Κέντρο Πρόληψης “ΝΗΡΕΑΣ” συμμετέχει σε εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, ώρα 19:30, στο Κέντρο Πολιτισμού Πολυκάστρου, με θέμα: “Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας”. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, με το Αστυνομικό Τμήμα Παιονίας και με το Σύλλογο Γυναικών Δήμου Παιονίας “ΕΥΚΡΑΝΤΗ”, στα πλαίσια των Πολυκαστρινών 2023. Από το Κέντρο Πρόληψης “ΝΗΡΕΑΣ” θα συμμετάσχει η κα. Έφη Τζούρα, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης.
Σε ανταπόκριση του αιτήματος της Διεύθυνσης του σχολείου, πραγματοποιήθηκαν βραχείες παρεμβάσεις σε όλες τις τάξεις του σχολείου με θέμα: «Η ζωή μου στο διαδίκτυο». Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, δόθηκε στα παιδιά η δυνατότητα να προβληματιστούν για το είδος της σχέσης που έχουν με το διαδίκτυο και για την επίδραση που έχει στη ζωή μας, στον εαυτό μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ομιλία στους γονείς/κηδεμόνες του σχολείου, με θέμα: «Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο». Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν την Πέμπτη 18 και την Τρίτη 23 Μαΐου, στο χώρο του σχολείου.
Στα πλαίσια εφαρμογής εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο πραγματοποιήθηκαν συνολικά τέσσερα βιωματικά εργαστήρια με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων ΣΤ1 και ΣΤ2 στο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς. Στόχος τους να συζητήσουν τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη τους στο γυμνάσιο, να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ δημοτικού και γυμνασίου, να σκεφτούν θετικά κι αρνητικά της μετάβασης τους από το δημοτικό στο γυμνάσιο και να αφήσουν το αποτύπωμα τους σχετικά με αυτή τη μετάβαση, αποτυπώνοντας τη διάθεση, τα εφόδια, τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους σε ένα συλλογικό έργο. Οι συναντήσεις είχαν συνολική διάρκεια 6 ώρες και πραγματοποιήθηκαν το μήνα Μάιο 2023.