Παρέμβαση στο τμήμα Β1 του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς με θέμα: «Πρόληψη της εξάρτησης από το αλκοόλ»

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π. Ε. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς, υλοποίησε μέσα στο Νοέμβριο, παρέμβαση στους μαθητές και στις μαθήτριες του τμήματος Β1 με θέμα: «Πρόληψη της εξάρτησης από το αλκοόλ». Η παρέμβαση είχε τη μορφή βιωματικών εργαστηρίων. Στόχος της ήταν η πρόληψη της εξάρτησης από το αλκοόλ, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη και την ενίσχυση προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η αντίσταση σε αρνητικές επιρροές και η λήψη αποφάσεων, που λειτουργούν προστατευτικά ως προς την αποφυγή χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών όπως αυτή του αλκοόλ. Μέσω των βιωματικών εργαστηρίων οι μαθητές/τριες ευαισθητοποιήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν ώστε να είναι σε θέση να μπορούν να επεξεργαστούν και να αξιολογούν τις πληροφορίες που δέχονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον και να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Όλες αυτές οι δεξιότητες λειτουργούν προστατευτικά και ενισχύουν την αντίσταση σε επιρροές καθώς έρευνες έχουν δείξει τον ρόλο που παίζουν οι κοινωνικές επιρροές στην λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με ριψοκίνδυνες συμπεριφορές κατά την εφηβεία.
Η δράση διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020, Πράξη «ΔΙΚΤΥΟ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», Υποέργο 4 «Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης» με κωδικό ΟΠΣ 5045167). Υπεύθυνες της δράσης ήταν η κα. Παρθένα Κεσίδου, κοινωνική λειτουργός, στέλεχος ΕΣΠΑ και η κα. Έφη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης.

Ολοκλήρωση του ανοικτού κύκλου συναντήσεων για γονείς στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 ο ανοικτός κύκλος συναντήσεων για γονείς στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς που διοργανώθηκε ύστερα από κάλεσμα του Δημοτικού Σχολείου στα πλαίσια της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ σχολείου κι οικογένειας . Η παρέμβαση περιλάμβανε τρεις δίωρες συναντήσεις που είχαν στόχο την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν είχαν να κάνουν με την επικοινωνία, τα συναισθήματα και τα όρια στις ανθρώπινες σχέσεις.

Βραχεία παρέμβαση στο 8ο νηπιαγωγείο Κιλκίς

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο χώρο του νηπιαγωγείου σχετική παρέμβαση για τα παιδιά και των δυο τάξεων. Μέσα από συζήτηση και παιχνίδια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν 15 βασικά δικαιώματα και να κατανοήσουν τη σημασία τους για την ανάπτυξη τους, αλλά και για τη συνύπαρξη τους.

Υλοποίηση ημερίδας στη Γουμένισσα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π. Ε. Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ” σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παιονίας, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: “Ψυχική ανθεκτικότητα και επαγγελματική εξουθένωση σε επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας και απευθυνόταν σε εργαζόμενους/ες νοσηλευτικής και σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Δήμου Παιονίας. Ομιλήτρια ήταν η κα. ‘Εφη Τζούρα, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης “ΝΗΡΕΑΣ”.

Παρέμβαση στο Γυμνάσιο Βαπτιστή

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Βαπτιστή υλοποίησε μέσα στον Οκτώβριο παρέμβαση με θέμα: «Η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου». Η παρέμβαση είχε τη μορφή βιωματικών εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν στις Α, Β και Γ Τάξεις του σχολείου. Στόχος της παρέμβασης ήταν η πρόληψη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας μαθητών και μαθητριών ευρύτερα.

Οι παρεμβάσεις πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου που ενισχύουν την ύπαρξη παραβατικών συμπεριφορών και ταυτόχρονα ενισχύουν τους προστατευτικούς παράγοντες, μέσα από την ανάπτυξη και την ενίσχυση προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Επομένως, οι μαθητές/τριες μαθαίνουν να κάνουν υπεύθυνες επιλογές, να αποδέχονται και να σέβονται την διαφορετικότητα, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται χωρίς διαμάχες και εκρήξεις θυμού, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν αυτά τα συναισθήματα και εκφράζοντάς τα, χωρίς τον φόβο ότι θα κριθούν ή θα έχουν συνέπειες. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι μαθητές/τριες εκπαιδεύτηκαν ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τις μορφές εκδήλωσης του εκφοβισμού, να αναγνωρίζουν και να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους και να προστατεύουν / διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όταν τυχόν παραβιάζονται, με απώτερο στόχο την δημιουργία ενός υγιούς και θετικού κλίματος στο χώρο του σχολείου όπου τα παιδιά θα είναι προστατευμένα και ασφαλή.

Η δράση διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020, Πράξη «ΔΙΚΤΥΟ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», Υποέργο 4 «Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης» με κωδικό ΟΠΣ 5045167). Υπεύθυνες της δράσης ήταν η κα. Παρθένα Κεσίδου, κοινωνική λειτουργός, στέλεχος ΕΣΠΑ και η κα. Έφη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης.