Ολοκλήρωση του βιωματικού εργαστηρίου «Το σπίτι των παιδιών» για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 το βιωματικό εργαστήρι «Το Σπίτι των παιδιών» που απευθυνόταν σε δασκάλους και νηπιαγωγούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Το εργαστήρι  βασίστηκε στο βιωματικό τρόπο μάθησης μέσω μεθόδων αλληλεπίδρασης (παιχνίδια ρόλων, δουλειά σε ομάδες) και στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία σε ένα κλίμα οικείο και χαλαρό, να ανταλλάξουν σκέψεις και συναισθήματα, να γνωρίσουν το υλικό και να εφαρμόσουν κάποιες ενότητες του, δοκιμάζοντας έτσι δεξιότητες που σχετίζονται με τον συντονισμό των ομάδων. Το συγκεκριμένο υλικό -που έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ-στοχεύει στην πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο, προσφέροντας ένα φανταστικό πλαίσιο (το σπίτι των παιδιών), μέσα στο οποίο οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα και να επεξεργαστούν θέματα της καθημερινότητας τους που σχετίζονται με την έκφραση των συναισθημάτων, την επίλυση των συγκρούσεων, τη διαφορετικότητα, την επικοινωνία κ.ά.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν συνολικά 10 εκπαιδευτικοί που έκαναν θετικά σχόλια για το διήμερο. Ειδικότερα, τους άρεσε πολύ η βιωματική προσέγγιση, πήραν γνώσεις και ιδέες για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης δυσκολιών, προβληματίστηκαν σχετικά με τη δική τους συμπεριφορά και πως αυτή επηρεάζει τους μαθητές, τους άρεσε το υλικό και κάποιοι θα το εφαρμόσουν στην τάξη. Γενικά, έφυγαν με καλή διάθεση, ικανοποιημένοι και χαρούμενοι γιατί γνωρίστηκαν/δέθηκαν με άλλους εκπαιδευτικούς και γέλασαν πολύ.