ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΑΜΟΣ 17-18 ΜΑΪΟΥ 2024

Εμείς οι εκπρόσωποι των 27 Φορέων Πρόληψης από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, που συμμετείχαμε στην Τακτική Ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, που πραγματοποιήθηκε στην Σάμο στις 17-18 Μαΐου 2024, αφού μελετήσαμε με αρκετή σοβαρότητα τα ζητήματα που αφορούν την Πρόληψη των Εξαρτήσεων στον τόπο μας και την τύχη της σε σχέση με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο, κάνουμε τις πιο κάτω διαπιστώσεις:

Νιώθουμε πως η εργασία και η εμπειρία 31 χρόνων των Φορέων Πρόληψης, η ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εθελοντών σε όλη την Ελληνική επικράτεια υποτιμάται συνειδητά με σκοπό την μείωση της ανάγκης ύπαρξης της κοινοτικής προσέγγισης της πρόληψης

Στην διαδικασία της αλλαγής της φιλοσοφίας και του περιεχομένου της Πρόληψης, οι κυριότεροι εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης της χώρας, όπως εμείς και άλλοι, παραμένουμε μακριά από οποιαδήποτε πληροφόρηση και διάλογο. Από παντού ακούγεται η ύπαρξη του Νομοσχεδίου και κανένας μας ακόμη δεν έλαβε έγκυρη, επίσημη και επαρκή ενημέρωση.

Παρατηρούμε πως η παραγνώριση της Πρόληψης και των Φορέων που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούμε , ωθεί την πολιτική του κράτους στην ενίσχυση προληπτικών προγραμμάτων της μείωσης της βλάβης έναντι αυτών που μέχρι τώρα εφαρμόζονταν και αφορούσαν στην μείωση της ζήτησης, στάση που αντιτίθεται σε όλες τις πρακτικές σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εθισμών.

Η ολομέλεια ψηφίζει και απαιτεί όπως:

  • Επαναξιολογηθεί η πολιτική και η τακτική αναφορικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων.
  • Τύχει σωστής και τεκμηριωμένης πληροφόρησης σχετικά με τα θέματα της Πρόληψης και της πορείας των Φορέων Πρόληψης στην Ελλάδα.
  • Τεθεί σε επιστημονική βάση και συζήτηση η νέα θέση για την Πρόληψη με την συμμετοχή όλων των Φορέων Πρόληψης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
  • Γίνει σωστή και τεκμηριωμένη αξιολόγηση της προσφοράς των Κέντρων Πρόληψης και αποδοθεί η αναγκαία αναγνώριση στην τοπική αυτοδιοίκηση, που συμμετέχει ενεργά και στηρίζει το έργο των Κέντρων Πρόληψης και πάψει η επιφανειακή υποτίμηση και απόρριψη τους.
  • Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης έχει ουσιαστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων για την τύχη των μελών του-φορέων και προσώπων που τα υπηρετούν.

Η ολομέλεια ζητά:

  • Από τον Πρωθυπουργό και τη Κυβέρνηση να μην προωθήσουν την κατάθεση του Νομοσχεδίου χωρίς να προηγηθεί υψηλού επιστημονικού επιπέδου διαβούλευση για το μέλλον τη πρόληψης και χωρίς να καθοριστεί με βάση την διεθνή εμπειρία, αλλά και την αναγνωρισμένη μακρόχρονη εμπειρία στον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να ενισχυθεί η ψυχοκοινωνική ανθεκτικότητα της κοινωνίας απέναντι στις εξαρτητικές συμπεριφορές κάθε είδους σε καιρούς ψυχοπιεστικούς-καθ’ όλα ευνοϊκούς της διάδοσης τους.
  • Από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, όπως σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στο ευαίσθητο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων.
  • Από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως συστρατευτεί μαζί μας σε ένα κοινό αγώνα. Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να τον προωθήσουμε με πολύ καλά μέχρι σήμερα αποτελέσματα για το καλό της κοινωνίας μας.
  • Από την κοινωνία των πολιτών, τις συλλογικότητες και ειδικά τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες μας για ουσιαστική πρόληψη, για αποφυγή όλων των αρνητικών συνεπειών, που μπορούν να φέρουν οι εξαρτήσεις σε μια κοινωνία και στα μέλη της…

…που είναι τα παιδιά και τα εγγόνια μας

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΣΑΜΟΣ 18 ΜΑΙΟΥ 2024

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

1) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΠΡΟΝΟΗ»

2) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΣΑΜΟΥ «ΦΑΡΟΣ»

3) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ «ΑΡΓΩ»

4) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ «ΙΡΙΔΑ»

5) ΚΕΝΘΕΑ, ΚΥΠΡΟΣ

6) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ «ΑΝΕΛΙΞΗ»

7) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «ΣΤΟΡΓΗ»

8) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π. ΑΝ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ»

9) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»

10) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΣΧΕΔΙΑ»

11) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

12) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ «ΟΡΦΕΑΣ»

13) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ»

14) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

15) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΩΝ ΙΛΙΟΥ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ «ΦΑΕΘΩΝ»

16) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ, ΚΥΠΡΟΣ

17) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε ΛΑΚΩΝΙΑΣ «ΔΙΑΥΛΟΣ»

18) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΕΠΧΕΟ

19) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΤΑΥΡΟΥ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΣ

20) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε ΚΥΚΛΑΔΩΝ «ΘΗΣΕΑΣ»

21) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ /ΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ

22) ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-ΕΠΙΨΥ

23) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

24) ΚΙΝΗΣΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ» ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ, ΠΑΤΡΑ

25) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε ΑΧΑΙΑΣ «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»

26) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ «ΟΡΑΜΑ»

27) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ «ΑΠΟΠΛΟΥΣ»

28) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΚΕΣΑΝ

29) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ -ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π

30) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

31) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΥ «ΝΑΥΤΙΛΟΣ»

32) ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΩΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

33) Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ «ΝΗΡΕΑΣ» ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΕΚΙΔΟΥ