Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2024

Η Ημέρα Κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου.  Το 1987 τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) θέσπισαν την Ημέρα Κατά του Καπνίσματος με στόχο εκείνη την ημέρα οι καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα. Από τη μια, ήθελαν να κινητοποιήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα και από την άλλη, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Από τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε στην Ελλάδα φαίνεται ότι λιγότεροι έφηβοι σήμερα ξεκινούν το κάπνισμα τσιγάρου από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν για την οποία υπάρχουν δεδομένα. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καταδεικνύοντας ότι μολονότι απευθύνεται στους ενήλικες ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, το προϊόν αυτό έχει πετύχει να διεισδύσει και μεταξύ των εφήβων, ανεξάρτητα με το εάν αυτοί καπνίζουν ή όχι παραδοσιακά τσιγάρα, κάτι που προκαλεί προβληματισμό, όπως αναφέρει δελτίο τύπου του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας). Ειδικότερα σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων μαθητών για το έτος 2022 φαίνονται τα εξής:

  • Στην πλειονότητά τους οι μαθητές/τριες Α’ Λυκείου (15/16 ετών) στην Ελλάδα δεν έχουν καπνίσει. Ωστόσο, το 41,5% έχουν καπνίσει έστω και μία φορά ηλεκτρονικό ή/και παραδοσιακό τσιγάρο. Συγκεκριμένα, έχουν καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο σε ποσοστό 38,6%, ενώ 28,2%  έχουν καπνίσει παραδοσιακό τσιγάρο και 26,8% ναργιλέ.
  • Περίπου ένα στα 9 άτομα  έχει καπνίσει 3 και περισσότερες φορές ηλεκτρονικό (10,8%) και παραδοσιακό (11,7%) τσιγάρο πολύ πρόσφατα (στις 30 τελ. ημέρες), ενώ σχεδόν όλοι οι μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου που ανέφεραν κάπνισμα παραδοσιακού τσιγάρου, ανέφεραν και κάπνισμα ηλεκτρονικού (≥1 φορά).
  • Κορίτσια και αγόρια δεν διαφέρουν στο κάπνισμα, αν και σε υψηλότερα ποσοστά τα κορίτσια έχουν πειραματιστεί με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ σε υψηλότερα ποσοστά τα αγόρια κάνουν ναργιλέ.
  • Συγκριτικά με το Ν. Αττικής, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περισσότερο διαδεδομένο στο Ν. Θεσσαλονίκης και σε (όλες μαζί) τις λοιπές περιοχές.
  • Ο επιπολασμός του καπνίσματος είναι σημαντικά υψηλότερος στους εφήβους των οποίων έστω κι ένας/μια γονιός καπνίζει (έστω και σπάνια).
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το επικρατέστερο καπνικό προϊόν στους μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου, με τη χρήση του να έχει αυξηθεί την τελευταία 8ετία, ιδιαίτερα στα κορίτσια.

Περισσότερα δεδομένα για το κάπνισμα στου εφήβους είναι διαθέσιμα στην Έκθεση αποτελεσμάτων και γενικότερα στην ιστοσελίδα του ΕΠΙΨΥ

Το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» με αφορμή αυτήν την ημέρα, υλοποίησε βιωματικά εργαστήρια σε μαθητές και μαθήτριες Α΄Γυμνασίου με θέμα «Πρόληψη του καπνίσματος στην εφηβεία».