Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2023

Η Ημέρα Κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου.  Το 1987 τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) θέσπισαν την Ημέρα Κατά του Καπνίσματος με στόχο εκείνη την ημέρα οι καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα. Από τη μια, ήθελαν να κινητοποιήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα και από την άλλη, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Με αφορμή την ημέρα αυτή το ΕΠΙΨΥ παρουσίασε τα ευρήματα της Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων μαθητών για το έτος 2022. Η Πανελλήνια Έρευνα του ΕΠΙΨΥ για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Έφηβων-μαθητών εκπονείται από το 1998 ανά 4ετία ως το εθνικό σκέλος του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος Health Behaviour in School-aged Children (www.hbsc.org), το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Π.Ο.Υ. Στην έρευνα του 2022 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 6250 μαθητών της ΣΤ ́ Δημοτικού, της Β ́ Γυμνασίου και της Α ́ Λυκείου. Οι μαθητές με γονική συναίνεση συμπλήρωσαν στο σχολείο ανώνυμο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Για να δείτε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ

Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έρευνας φαίνονται τα εξής:

  • Στην πλειονότητά τους οι μαθητές/τριες Α’ Λυκείου (15/16 ετών) στην Ελλάδα δεν έχουν καπνίσει. Ωστόσο, το 41,5% έχουν καπνίσει έστω και μία φορά ηλεκτρονικό ή/και παραδοσιακό τσιγάρο. Συγκεκριμένα, έχουν καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο σε ποσοστό 38,6%, ενώ 28,2%  έχουν καπνίσει παραδοσιακό τσιγάρο και 26,8% ναργιλέ.
  • Περίπου ένα στα 9 άτομα  έχει καπνίσει 3 και περισσότερες φορές ηλεκτρονικό (10,8%) και παραδοσιακό (11,7%) τσιγάρο πολύ πρόσφατα (στις 30 τελ. ημέρες), ενώ σχεδόν όλοι οι μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου που ανέφεραν κάπνισμα παραδοσιακού τσιγάρου, ανέφεραν και κάπνισμα ηλεκτρονικού (≥1 φορά).
  • Κορίτσια και αγόρια δεν διαφέρουν στο κάπνισμα, αν και σε υψηλότερα ποσοστά τα κορίτσια έχουν πειραματιστεί με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ σε υψηλότερα ποσοστά τα αγόρια κάνουν ναργιλέ.
  • Συγκριτικά με το Ν. Αττικής, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περισσότερο διαδεδομένο στο Ν. Θεσσαλονίκης και σε (όλες μαζί) τις Λοιπές περιοχές.
  • Ο επιπολασμός του καπνίσματος είναι σημαντικά υψηλότερος στους εφήβους των οποίων έστω κι ένας/μια γονιός καπνίζει (έστω και σπάνια).
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το επικρατέστερο καπνικό προϊόν στους μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου, με τη χρήση του να έχει αυξηθεί την τελευταία 8ετία, ιδιαίτερα στα κορίτσια.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» με αφορμή αυτήν την ημέρα, υλοποιεί βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 11 και 12 χρονών στο Κ.Π. «ΝΗΡΕΑΣ» με τίτλο την «Την εξάρτηση γνωρίζω… στη ζωή μου δεν καπνίζω!».