Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Σκοπός της είναι να προωθήσει ανοικτές συζητήσεις σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες και να προσεγγίσει επενδύσεις στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας. Η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία της ψυχικής διαταραχής. Απεναντίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ορίζεται ως η κατάσταση της υγείας κατά την οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, δύναται να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα, είναι παραγωγικό και μπορεί να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Οι αυξανόμενες κοινωνικές κι οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, οι πόλεμοι, η βία, η πανδημία επηρεάζουν ολόκληρους πληθυσμούς και απειλούν την πρόοδο και την ευημερία.  Υπολογίζεται ότι 84 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτοπίστηκαν βίαια το 2021. Η προστασία και προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας προβάλει αναγκαία όσο ποτέ κι επιβάλλεται να αποτελεί προτεραιότητα των θεσμών και των ατόμων.

Με αφορμή τον εορτασμό αυτής της μέρας η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» επέλεξε να συζητήσει για την ψυχική ανθεκτικότητα, δημιουργώντας ένα σύντομο βίντεο που απευθύνεται σε ενήλικα άτομα προκειμένου να τα ευαισθητοποιήσει πάνω στο θέμα. Η ψυχική ανθεκτικότητα συνδέεται άμεσα με την ψυχική υγεία και μπορεί να την προάγει. Καλλιεργώντας τρόπους που ενισχύουν την  ψυχική ανθεκτικότητα τα άτομα και οι ομάδες μπορούν παρόλες τις αντιξοότητες να  αξιοποιούν όσα φέρνει η ζωή προς δράσεις που έχουν νόημα και σκοπό, να συνδέονται με άλλους ανθρώπους, να φτιάχνουν δίκτυα κι έτσι να  βελτιώνονται. Η επιστημονική ομάδα του Κ.Π. ΝΗΡΕΑΣ θέλοντας να αναδείξει τη σημασία της ψυχικής υγείας και ευημερίας των ανθρώπων αποφάσισε να συνδέσει τις μακροχρόνιες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν τη χρονιά 2022-2023 με την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Σας προσκαλούμε να δείτε το σχετικό βίντεο.