17 χρόνια “Νηρέας”

Σαν χθες, 21 Μαρτίου 2002 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ….  Νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη για όλα όσα ζήσαμε τα 17 αυτά χρόνια και  σας ευχαριστούμε που μας συντροφεύετε σε αυτό το ταξίδι. Είναι δύσκολη η αποτίμηση του έργου της πρόληψης με αριθμούς, ωστόσο ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2002 έως και σήμερα υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα βιωματικά εργαστήρια (σε κάθε εργαστήριο διάρκειας τουλάχιστον 5 συναντήσεων, συμμετέχουν κατά προσέγγιση 20 άτομα):

  • 51 ομάδες γονέων
  • 59 ομάδες με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
  • 48 ομάδες με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 47 ομάδες με εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 61 ομάδες με εφήβους
  • 9 ομάδες με το Δίκτυο Υποστηρικτών ΝΗΡΕΑ
  • 11 ομάδες με σπουδαστές, -τριες Νοσηλευτικής
  • 7 ομάδες με στρατιωτικούς και αστυνομικούς
  • 6 ομάδες με εργαζόμενους,-ες σε κοινωνικές δομές
  • 69 αιτήματα βοήθειας που οδηγήθηκαν είτε σε σύντομη συμβουλευτική είτε παραπέμφθηκαν σε αρμόδιους φορείς.

Μετά από 17 χρόνια συνεχίζουμε το ταξίδι της πρόληψης…. Η επιστημονική ομάδα και το Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ  ευχαριστεί όλους όσους συνεργάστηκαν και μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ακολουθεί ένα βίντεο-αφιέρωμα από την Γνώμη Web TV για τα 17 χρόνια του “Νηρέα”, το οποίο είναι δημιουργία του κου Χαραλαμπίδη Κώστα και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Ολοκλήρωση βιωματικού εργαστηρίου σε γονείς μαθητών ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων που συμμετέχουν στην ολοκληρωμένη παρέμβαση με θέμα «Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο -Πρόγραμμα βασισμένο στη φιλοσοφία των ομοτίμων»

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 στο ΝΗΡΕΑ το βιωματικό εργαστήριο γονιών με θέμα: “Η μετάβαση από το Δημοτικό στο γυμνάσιο”. Στο εργαστήριο συμμετείχαν γονείς των μαθητών της ΣΤ΄ Τάξης από το 3ο και 5ο Δημοτικό σχολείο Κιλκίς. Στα συγκεκριμένα σχολεία πραγματοποιείται την τρέχουσα σχολική χρονιά η ολοκληρωμένη παρέμβαση για την μετάβαση από το δημοτικό σχολείο στο γυμνάσιο – βασισμένη στη φιλοσοφία των ομότιμων. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε σε 4 δίωρες συναντήσεις και συνολικά συμμετείχαν 15 γονείς. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να διερευνηθούν και να συζητηθούν θέματα που αφορούν την μετάβαση, τις αλλαγές και την εφηβεία αλλά και να αναδειχθούν οι δεξιότητες, οι ικανότητες και οι αξίες που βοηθούν και στηρίζουν τόσο το γονιό, όσο και το παιδί στις μεταβάσεις στη ζωή. Στις συναντήσεις οι γονείς είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν, να προβληματιστούν, να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα.

Ολοκλήρωση βιωματικών εργαστηρίων για νήπια στο Κιλκίς

Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 στο Κ.Π. ΝΗΡΕΑΣ τα δυο βιωματικά εργαστήρια με τίτλο «Νιώθω, νοιάζομαι, γελώ… στη ζωή μου προχωρώ». Στα εργαστήρια συμμετείχαν σταθερά 17 παιδιά ηλικίας 4 έως 5 χρονών. Ήταν ο πρώτος κύκλος συναντήσεων με τα παιδιά, που στόχο είχε την ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων τους, που σχετίζονται με την αναγνώριση, την έκφραση και τη διαχείριση των τεσσάρων βασικών συναισθημάτων της χαράς, της λύπης, του φόβου και του θυμού. Χρησιμοποιήθηκαν το βιωματικό παιχνίδι, η προβολή κινουμένων σχεδίων, η αφήγηση παραμυθιού και η ζωγραφική. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους, αλλά και να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

Στην πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν την ίδια ώρα παράλληλα εργαστήρια για τους γονείς των παιδιών, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την επικοινωνία και τη διαχείριση των συναισθημάτων, ενώ στην τελευταία συνάντηση στα εργαστήρια συμμετείχαν μαζί οι γονείς και τα παιδιά. Τα σχόλια και τα συναισθήματα από γονείς και παιδιά ήταν πολύ θετικά.

Σημαντική στην υλοποίηση του εργαστηρίου υπήρξε η συμβολή της Αφροδίτης Πρόντη, εθελόντριας στο Κέντρο Πρόληψης, την οποία ευχαριστούμε.

Υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για μαθητές δημοτικού

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ” σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων θα υλοποιήσει το διάστημα Νοέμβριος 2016 – Μάιος 2017 βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται πρωινές ώρες στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης και θα έχουν διάρκεια 90 λεπτά.

Πρόκειται για βραχείες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για θέματα που αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Τα εργαστήρια βασίζονται στη μέθοδο της έκφρασης της βιωματικής εμπειρίας και στην αξιοποίηση των μικρών ομάδων εργασίας, ενώ ως εργαλείο χρησιμοποιείται η αφήγηση ιστοριών. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς για το θέμα του εργαστηρίου που θα επιλέξουν. Τα εργαστήρια είναι τα εξής:

• «Την εξάρτηση γνωρίζω, στη ζωή μου δεν καπνίζω!», με θέμα την πρόληψη του καπνίσματος, για μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

• «Πετώντας στον αέρα», με θέμα την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, για μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

• «Κολυμπώντας στη λίμνη των συναισθημάτων», με θέμα την αναγνώριση κι έκφραση των συναισθημάτων, για μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

• «Περπατώντας στο δάσος», με θέμα τη συνύπαρξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας, για μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

• «Ανακαλύπτοντας τους καθρέφτες των δυνατοτήτων», με θέμα τις επιλογές, το σωστό-λάθος και τη λήψη αποφάσεων, για μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με την τάξη τους σε κάποιο από τα εργαστήρια, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Πρόληψης στο τηλέφωνο 23410 75311, για να ορίσουμε ημερομηνίες και ώρες. Η επιλογή του θέματος ή των θεμάτων γίνεται από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό μαζί με τους μαθητές. Υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η κα. Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος.

Οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια προετοιμασία πριν ούτε μετά την παρέμβαση. Για σχολεία εκτός της πόλης του Κιλκίς, που είναι δύσκολη η μετακίνηση στο χώρο του ΝΗΡΕΑ θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια στο χώρο τους. Τέλος, επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι δωρεάν.

Ομιλία σε γονείς του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Βρύσης

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 στις 18:30 στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, στη Μεγάλη Βρύση πραγματοποιήθηκε ομιλία προς τους γονείς με θέμα: “Ζητήματα επικοινωνίας μαθητών-γονέων-εκπαιδευτικών”.

Η ομιλία διοργανώθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Βρύσης. Το θέμα εισηγήθηκε η κα. Έφη Τζούρα, Ψυχίατρος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ”. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 50 άτομα και παρευρέθηκε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς, κος Αριστείδης Παπαδόπουλος. Το θέμα είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, το οποίο συμμετείχε με ενδιαφέρον στη συζήτηση που ακολούθησε, θέτοντας καίριες ερωτήσεις.